Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κότες "από σπίτι" (chickens in the balcony)

Δυστυχώς δεν μπορούμε όλοι να έχουμε αυγά από κότες «αλανιάρες»! 
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε αυγά εμπορίου, από κότες εντατικής εκτροφής σε κλειστά κλουβιά, που δεν έχουν χώρο ούτε να στρίψουν. 

Είναι λοιπόν ένα άλλο αυγό εφικτό;


Για όσους ζουν σε διαμέρισμα με μπαλκόνι ή βεράντα ΝΑΙ είναι! 





Φυσικά μιλάμε για περιορισμένο αριθμό ζώων (μέχρι 3 ή 4) και προτιμότερο είναι να επιλέξετε ράτσες προσανατολισμένες στην αυγοπαραγωγή (εδώ θα βρείτε περισσότερα) γιατί :
-          είναι μικρόσωμες
-          τρώνε λιγότερο
-          παράγουν λιγότερες κοτσιλιές
-          παράγουν περισσότερα αυγά. 

Δείγμα εντατικής εκτροφής

Σε προηγούμενο άρθρο έγραψα για την κατασκευή ενός μετακινούμενου κοτετσιού (mobile chicken coop) το οποίο εξυπηρετεί όσους διαθέτουν μια μικρή αυλή ή ακόμη και κτήμα-οικόπεδο. Η ίδια κατασκευή προσαρμοσμένη στις διαστάσεις της βεράντας ή του μπαλκονιού σας μπορεί να σας λύσει τα χέρια.

Πρακτικά η διατήρηση πτηνών στο μπαλκόνι  δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα:

  1. Θα υπάρχει θόρυβος;
  2. Θα υπάρχει δυσοσμία;
  3. Οι κότες θα είναι ευτυχισμένες;
  4. Η παραγωγή αυγών θα είναι ικανοποιητική;
  5. Η διαχείριση των αποβλήτων είναι εύκολη;
Πάμε να τα δούμε με την σειρά

Θόρυβος : ΟΧΙ δεν θα υπάρχει θόρυβος αν δεν κάνετε το λάθος να πάρετε κόκορα. Μην πάρετε κόκορα! Θα τον μισήσετε και οι γείτονες θα μισήσουν εσάς.

Δυσοσμία : ΟΧΙ! Στο πάτωμα του κοτετσιού θα στρώσετε άχυρα πάχους 5-10 εκ. ανάλογα με τον αριθμό των κοτών και το εμβαδό του κοτετσιού.

ΝΑΙ! Οι κότες θα είναι ευτυχισμένες. Θα έχουν τον χώρο τους (από 0,7μ2 έως 1μ2 για την κάθε μία είναι υπεραρκετό), θα έχουν φρέσκο νερό, φρέσκια τροφή και την αγάπη σας. Αν έχετε την δυνατότητα να προσφέρετε στις κότες σας και φρέσκια πρασινάδα ή φλούδες από φρούτα και λαχανικά θα τις κάνετε υπερ-ευτυχισμένες.

ΝΑΙ! Η αυγοπαραγωγή θα είναι απόλυτα ικανοποιητική. Ακολουθήστε τις οδηγίες του άρθρου που βρίσκεται εδώ στα θέματα διατροφής και όλα θα πάνε μια χαρά!

Η διαχείριση των αποβλήτων εξαρτάται από τον τύπο κάλυψης του πατώματος του κοτετσιού που θα επιλέξετε. Το άχυρο ή άλλα χόρτα είναι προφανής λύση αλλά απαιτεί αλλαγή κάθε 7-10 ημέρες ανάλογα με το πλήθος των πτηνών και ίσως έχει κάποιο (ελάχιστο) κόστος.

Tip
Οι κότες παράγουν τις περισσότερες κοτσιλιές κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Μπορείτε κάτω από την κούρνια τους να τοποθετήσετε ένα καφάσι ή άλλο δοχείο και να ρίξετε λεπτό στρώμα χώματος ή άμμου. Κάθε 2-3 μέρες θα συμπληρώνετε με ακόμη ένα λεπτό στρώμα χώματος. Αυτό θα σας επιτρέψει :
-          να αλλάζεται άχυρο σε αρκετά πιο αραιά χρονικά διαστήματα
-          να έχετε πλούσιο χώμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά για τα φυτά σας χωρίς κόστος.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι μην διστάζετε! Δοκιμάστε την ιδέα αυτή και θα απολαμβάνετε φρέσκα σπιτικά αυγά καθημερινά!

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Το άρθρο αφορά ανθρώπους που δεν έχουν αυλή ή κτήμα. Από το να αγοράζουν πλαστικά αυγά γεμάτα αντιβιωτικά ή αμφιβόλου προέλευσης "χωριάτικα" για 1 ευρώ το ζευγάρι είναι καλύτερη λύση πιστεύω. Ξέρουν τι τρώνε και οι κότες είναι μια χαρά και ευτυχισμένες.

      Διαγραφή
  2. Επιτρέπεται στην πόλη να έχουμε κότες στο μπαλκόνι; Δεν νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχει σχετικη νομοθεσια. Σε καθε περιπτωση μιλαμε για 2-4 το πολυ ζωα και σε συννενοηση με τον διαχειριστη σαν κατοικιδια. Θεμα θορυβου και δυσοσμιας δεν υπαρχει αν ακολουθηθουν οι οδηγιες

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή